Ultima Ora

09:03 Cine ar putea cumpăra Termocentrala Mintia

Un grup de firme din Coreea de Sud și omul de afaceri român Gabriel Comănescu ar fi interesați să cumpere Termocentrala Mintia de la statul român, care cere pe acest obiectiv 91 de milioane de euro.

Conform e-nergia.ro, un grup de firme din Coreea de Sud, format din firmele AKEDA, Hyundai Power Systems și BKB ar intenționa să investească într-o centrală electrică în ciclu combinat și într-un parc fotovoltaic la Mintia, potrivit declarațiilor investitorilor, făcute toamna trecută. Grupul de firme din Coreea de Sud a depus încă de atunci o ofertă neangajantă pentru a prelua activele Termocentralei Minitia, unde dorește să construiască o centrală pe gaze în ciclu combinat de 1.000 MW, proiect pentru care estimează că vor cheltui circa 1,3 miliarde de dolari. Declarația a fost făcută de Siwoo Chung, CEO al BKB, la o întâlnire cu presa. El a mai spus că, la Mintia, există și premise pentru a se face un parc fotovoltaic de circa 110 MW.

Un alt investitor interesat de preluarea activelor ar fi omul de afaceri român Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere (GSP). Acum un an, Comănescu a spus că GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor Termocentralei Mintia, unde intenționează să construiască o centrală de producție de energie pe gaze.

“Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, declara, atunci, Comănescu.

Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare în mai 2021, oprită fiind încă din luna februarie.

Comment here