Ultima Ora

09:00 Lider: Parcurile fotovoltaice nu vor fi ale CE Oltenia, ci ale OMV și Tinmar Energy

Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj, a declarat, în presa centrală, că, prin planul de restructurare se dorește o privatizare mascată a Complexului Energetic Oltenia.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că se vor face investiții la Complexul Energetic Oltenia pentru a se mări capacitatea de producție de la 1.200 de MW la 1.900 MW. Sindicaliștii din complex susțin, însă, că în acest moment capacitatea este de aproape 4.000 de MW, problema este că CEO nu este lăsat să producă energie.

”Complexul Energetic Oltenia poate produce maximum 4.000 de MW, nu 1.200 de MW. Avem și acum zile în care producem 1.500 de MW. Iar, cu trecerea pe termocentrale care să funcționeze cu gaze, mor când îi aud că tot spun asta. Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în proprietate termocentrala pe gaze de la Chișcani, din Brăila, dar nu a pornit o secundă și nu a produs niciun MW. Deci, avem deja o termocentrală și nu o pornim și ei vor să-mi spună mie că fac una de la zero. Și dacă ar face, de unde vor lua gaze? Vorbesc despre gazele din Marea Neagră. Păi și cu ce îl aduci aici, la Gorj? Cu plasa? Conducta BRUA este cam departe. Și să iei gaze, să zicem, dar, la prețurile care sunt, la cât se va produce energia electrică? Este clar că se urmărește să devenim importatori de energie” a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj pentru Național.ro.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa susțin că Ministerul Energiei vrea să închidă tot ce este pe cărbune, deși toate statele au prelungit termenul la care vor renunța la cărbune.

”Parcurile fotovoltaice nu vor fi ale Complexului Energetic Oltenia, adică ale statului, ci ale OMV-ului și ale Tinmar Energy, iar după construcție, deși sunt banii statului, noi nu o să fim acționari majoritari, ci firmele care le construiesc. Plus că noi mai avem în spate Fondul Proprietatea, care are 22% acțiuni la CEO. Este o privatizare mascată a Complexului Energetic Oltenia”, a mai precizat președintele Cartel Alfa Gorj.

Acesta a arătat că cea mai mare problemă, în acest moment, la Complexul Energetic Oltenia, este cea a exproprierilor.

”Nu au luat autorizațiile de mediu, nu au făcut nimic, așa că degeaba angajează 600 de mineri. De fapt, cred că aceștia vor fi angajați ca să acopere o parte din cei peste o mie de mineri care se vor pensiona. Și dacă s-ar apuca acum să facă demersuri pentru obținerea autorizațiilor de mediu și pentru exproprieri, tot durează câteva luni până ajungi la cărbune, deci nici vorbă să crească producția pe termen scurt, cum spunea premierul”, a afirmat Alin Munteanu.

Comment here