Ultima Ora

09:00 CE Oltenia rămâne cu doar două grupuri pe cărbune, la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia va fi ajutat de stat pentru a doua oară să-și plătească certificatele de emisii, dar nota de fundamentare a actului normativ prin care guvernul îi va da acest ajutor conține o surpriză de proporții. CE Oltenia va rămâne, la orizontul anului 2027, cu doar două grupuri pe cărbune, doar la centrala Rovinari, arată e-nergia.ro

“Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 2027). Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic national în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de deacrbonare a combustibililor fosili în România” se arată în nota de fundamentare.

Potrivit planului de restructurare inițial, cel transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în urma închiderilor de grupuri pe cărbune, se spunea că CE Oltenia urma să rămână cu o capacitate instalată de 1.650 MW pe cărbune, respectiv trei grupuri la Rovinari și două la Turceni, de câte 330 MW fiecare, din 2026. Iar grupurile urmau să rămână în operare până în 2030. Din nota de fundamentare se înțelege că se va opri și mai mult din capacitatea instalată pe cărbune a CEO, practic rămân doar două grupuri de 330 MW, nu cinci.

Comment here