Ultima Ora

08:58 Mintia- Centrala pregătită de arabi are nevoie de gazul din Marea Neagră

Noua unitate de producție de energie electrică, pe care cumpărătorul activelor fostei termocentrale Mintia, Mass Global Energy Rom a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh, s-a angajat să o construiască pe amplasament până la finalul anului 2026, va avea nevoie de începerea extracției la cel mai mare zăcământ offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, Neptun Deep. Asta pentru că, potrivit investitorului, consumul de gaze al noii centrale ar reprezenta mai mult de un sfert din actuala producție anuală a României, arată profit.ro.

″În data de 28.09.2022 a avut loc o primă întâlnire între Transgaz (operatorul sistemului national de transport al gazelor – n.r.) și SC Mass Global Energy Rom SRL privind racordarea Termocentralei Mintia la Sistemul Național de Transport gaze naturale. În cadrul acestei întâlniri, SC Mass Global Energy Rom SRL a comunicat un necesar mărit de gaze naturale de circa 2,5 miliarde mc/an pentru dezvoltarea unei capacități de 1.700 MWh. Astfel, urmare a Cererii de racordare nr. 88694 din data de 09.11.2022 depusă de SC Mass Global Energy Rom SRL, SNTGN Transgaz SA, în calitate de titular al licenței de operare a sistemului de transport al gazelor naturale, a emis avizul tehnic de principiu (ATP), în vederea alimentării cu gaze naturale a obiectivului Termocentrală Mintia, comuna Vețel, jud. Hunedoara (…)″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Anul trecut, cu tot cu startul extracției în perimetrul offshore Midia din Marea Neagră, România a avut în cel mai bun caz o producție de gaze de puțin peste 9 miliarde metri cubi, rezultă din datele și estimările oficiale disponibile, din care 2,5 miliarde mc ar reprezenta aproape 28%.

Deadline-ul de finalizare a construirii noii centrale de la Mintia, respectiv sfârșitul anului 2026, se suprapune pe termenul de demarare a producției de gaze din perimetrul offshore Neptun Deep avansat în prezent de operatorul concesiunii, OMV Petrom: începutul anului 2027. La capacitate maximă, perimetrul va produce în medie 19 milioane mc de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde mc pe an.

Una dintre condițiile puse de Mass Global Energy Rom pentru a plăti grosul sumei de bani convenite pentru preluarea activelor Mintia a fost angajamentul Transgaz de a executa toate lucrările necesare gazoductului pentru alimentarea continuă cu gaze a centralei până la 30.06.2025. Concret, potrivit documentului citat, Transgaz trebuie să construiască din surse financiare proprii o conductă de transport cu lungimea de 56 de kilometri, pe traseul Hațeg – Băcia – Mintia, care va traversa localitățile Deva, Călan, Hunedoara, Sântămărie-Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți și Vețel. Noua conductă va fi cuplată la actualul gazoduct internațional BRUA, ca și cea care va prelua gazele din Neptun Deep, Tuzla-Podișor.

Guvernul intenționează să confere proiectului Hațeg – Băcia – Mintia statut de importanță națională, care permite derularea cu mai mare viteză a procedurilor de obținere a avizelor și autorizațiilor obligatorii potrivit legislației în vigoare, precum și exproprierea sau ocuparea mai facilă din punct de vedere juridic a terenurilor necesare lucrărilor.

Comment here