Ultima Ora

08:58 Jean Uncheșelu, care a instrumentat dosarul Turceni-Rovinari, vrea procuror european delegat

14 din cei 16 procurori români, care și-au depus candidatura pentru cele 15 posturi de procuror european delegat, îndeplinesc condițiile de înscriere și vor intra în următoarea etapă de selecție, cea a interviului, potrivit unui anunț al Ministerului Justiției. Pe lângă cele 15 posturi alocate României, țara noastră trebuie să mai propună instituției conduse de Laura Codruța Kovesi și 5 rezerve.

Printre procurorii care s-au înscris în procedură se numără și Jean Uncheșelu, care l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Turceni- Rovinari, în care în primă instanță s-au dat achitări și din cauza unor erori ale procurorului de caz. Decizia a fost contestată, iar apelul este suspendat ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României. Imediat după achitare, Ponta spunea că vrea să îl dea în judecată pe Uncheșelu și să-i ceară despăgubiri pentru gravele prejudicii de imagine pe care i le-a adus.

Parchetul European a solicitat, anul trecut, României să aprobe între 20 și 30 de procurori delegați care vor investiga fraudele cu fonduri europene. În primă fază, Ministerul Justiției a anunțat că acceptă doar 10, dar în cele din urmă a propus 15 procurori.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Comment here