Ultima Ora

08:55 Virgil Popescu: OUG114, dată cu dedicaţie pentru furnizorii de energie şi gaze

OUG 114/2018 a fost dată cu dedicaţie pentru furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale, a declarat, joi seară, Virgil Popescu, ministrul demis al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la Digi24.

“OUG 114/2018 a fost dată cu dedicaţie pentru furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale. În momentul în care duci preţul în jos la producător, iar la populaţie nu scazi preţul, asta înseamnă că ecartul între producător şi clientul casnic sau industrial s-a mărit. Cine este în acest lanţ? Distribuţia şi furnizarea. Deci cine a avut de câştigat? Distribuitorii şi furnizorii. Deci este evident pentru ce a fost dată. Şi vedem acum pe piaţă că sunt nişte exit-uri ale unor furnizori de energie electrică. Nu-i suspect, oamenii vor să plece, dar poate că şi-au cosmetizat foarte situaţiile financiare şi de-asta vor să plece, că e un moment foarte prielnic să facă exit, nu mai au pierderi, nu mai au nimic”, a spus Virgil Popescu, ministrul demis al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Popescu a mai spus că toată industria românească suferă din cauza plafonării preţurilor la consumatorii casnici, care a dus la majorarea preţurilor la consumatorii industriali.

“Pe tot parcursul anului 2019, a fost o creştere foarte mare la energie electrică şi gaze naturale pentru clientul industrial. Practic toată industria româneasca suferă din cauza asta. Am creat o mare vulnerabilitate industriei româneşti în 2019 în contextul în care este în competiţie cu industria europeană”, a spus ministrul demis al Economiei.

Acesta a spus că importurile mari de gaze din 2019 au fost o consecinţă a OUG114 şi a indicat că nu consideră în mod clar că a fost ceva intenţionat, în contextul importurilor din Rusia de gaze mai scumpe.

“Să spunem (că a fost) prostia guvernului (Dăncilă). Nu cred totuşi să fi fost atât de perverşi să fi dat această OUG114 pentru firmele importatoare. Eu am spus care au fost efectiv rezultatele OUG114, câştigurile au fost pe lanţul dintre producător şi clientul final, asta a fost logica. Evident că fiind lipsă de gaze pe piaţă a trebuit să existe de undeva şi au crescut importurile”, a precizat Virgil Popescu.

El a mai spus că “prostia guvernului Dăncilă a fost atât de mare încât plafonând în jos preţul la gaze naturale, taxa care venea din dereglementarea gazelor naturale, care se lua pentru o valoare 45 şi 85 de lei, nu s-a mai încasat”.

“S-au pierdut 2 miliarde de lei la bugetul de stat în cursul anului 2019. Nici măcar asta nu şi-a dat seama Ministerul de Finanţe. Deci s-au pierdut bani din taxa pe dereglementarea preţului din gaze naturale”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul a adăugat că în prezent nu există probleme cu rezervele de gaze şi că depozitele sunt pline. Totodată, acesta a precizat că problemele cu alimentarea cu energie electrică, cauzate în anumite regiuni din cauza ruperii reţelelor electrice, s-au remediat.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here