Ultima Ora

08:55 Mesajul lui Putin după decesul lui Gorbaciov

Liderii politici au transmis reacţii la moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, potrivit Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi-a exprimat „cele mai profunde condoleanţe”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă Interfax. „Mâine va trimite o telegramă de condoleanţe familiei şi prietenilor săi”, a transmis liderul de la Kremlin.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Am fost profund întristat să aflu despre decesul lui Mihail Gorbaciov, un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. El a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a pune capăt în mod paşnic Războiului Rece. „Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist angajat şi un avocat neobosit al păcii.”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen: „Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. El a jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece şi pentru a doborî Cortina de Fier. A deschis calea pentru o Europă liberă … Această moştenire este una pe care nu o vom uita.”

Fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice: „Sunt întristată să aflu de moartea lui Mihail Gorbaciov. A fost un om care a încercat să ofere o viaţă mai bună pentru poporul său. Viaţa sa a avut consecinţe, deoarece, fără el şi fără curajul său, nu ar fi fost posibilă încheierea paşnică a Războiului Rece.”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson: „Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie paşnică … Într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit pentru deschiderea societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi.”

Comment here