Ultima Ora

08:51 Detalii despre eclipsa de Soare din America

Va începe în Mexic, va traversa Statele Unite şi se va încheia în Canada. Astăzi, milioane de oameni vor urmări o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, relatează AFP.

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA.

Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.

Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei. În jurul unei benzi de 185 de kilometri lăţime a eclipsei totale, locuitorii vor putea vedea o eclipsă parţială.

De săptămâni întregi, autorităţile americane au insistat asupra instrucţiunilor de siguranţă, în special asupra necesităţii de a purta ochelari speciali atunci când oamenii privesc Soarele, în caz contrar riscând să fie afectaţi grav ochii.

Numeroase evenimente sunt prevăzute în Statele Unite. NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii, cu imagini de la telescop şi comentarii ale experţilor.

Entuziasmul din jurul evenimentului este atât de mare, încât mai multe canale importante de ştiri care emit 24 de ore din 24, precum CNN, au avut numărători inverse, tot weekendul. Multe regiuni urmează să profite de afluxul de turişti. Numeroase hoteluri au fost rezervate de luni de zile şi se aşteaptă ambuteiaje monstruoase, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul ultimei eclipse totale din Statele Unite, în 2017 – când mai puţine oraşe au fost pe traiectoria corectă. Eclipsa va putea fi admirată şi din aer: unele companii aeriene au programat zboruri de-a lungul traseului întunericului, iar biletele au fost luate cu asalt.