Ultima Ora

08:51 Coronavirus: Cuba va administra propriul vaccin în primul semestru din 2021

Cuba va fi în măsură să administreze propriul vaccin împotriva COVID-19 întregii sale populaţii în primul semestrul al anului 2021, potrivit unui înalt responsabil din domeniul sănătăţii, notează, miercuri, AFP citată de Agerpres.

Insula va putea “să imunizeze populaţia cubaneză împotriva coronavirusului în primul semestru din 2021”, a declarat directorul Institutului de vaccinare Finlay (IFV), Vicente Vérez Bencomo, citat de jurnalul oficial Granma.

Două vaccinuri candidate împotriva COVID-19 sunt în curs de elaborare la IFV, Soberana 01 şi Soberana 02. Cele două “soberana au avansat bine în testele clinice, primul încheie faza 1, iar al doilea intră în faza 2”, a precizat oficialul. Unui grup de circa o mie de voluntari li se vor administra diferite variante de Soberana 02 în ianuarie şi, după ce vor fi făcute evaluările, va putea începe faza 3 cu participarea a 150.000 de persoane la Havana, a mai spus Vicente Vérez Bencomo. În prezent, se poartă negocieri pentru a efectua faza 3 a vaccinului Soberana 02 şi în alte ţări, dat fiind numărul scăzut de cazuri de COVID-19 în rândul populaţiei cubaneze.

Centrul de inginerie genetică şi biotehnologie lucrează, de asemenea, la două vaccinuri candidate împotriva coronavirusului, numite Mambisa şi Abdala.

Oamenii de ştiinţă cubanezi au o vastă experienţă în domeniul cercetării vaccinurilor. Programul naţional de vaccinare infantilă prevede 11 vaccinuri, dintre care 8 produse pe insulă, pentru a lupta împotriva a 13 boli.

Deşi o resurgenţă a numărului de cazuri este constatată din cauza redeschiderii frontierelor, numărul de cazuri rămâne scăzut în Cuba, mai ales în comparaţie cu vecinii săi: duminică se ridica la 11.434 de cazuri, dintre care 143 de decese, pentru o populaţie de 11,2 milioane de locuitori.

Comment here