Ultima Ora

08:46 Termocentrală pe gaze în județul ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit într-o conferință de specialitate despre pașii pentru realizarea tranziției pe gaz, pentru reducerea emisiilor cu efect de seră. În vreme ce Complexul Energetic Oltenia nu poate face grupurile pe gaze, pentru că planul de restructurare nu este aprobat, investitorii privați fac progrese, notează sabotorii.ro. Ministrul a spus că un proiect pilot în acest sens va fi chiar în județul lui natal, Mehedinți.

„Vorbim de gaz la Mintia, la Complexul Energetic Oltenia, unde scoatem din capacități de cărbune și le înlocuim cu capacități de producția a energiei electrice pe bază de gaz natural. Vorbim de gaz, de asemenea, și la Paroșeni, acolo unde avem autorizație de mediu pe centrala de cărbune, dar vrem să mai dezvoltăm și o producere pe bază de gaze naturale”, a spus ministrul Virgil Popescu, menționând că “o să începem cu programul-pilot de la Halânga, din județul meu, Mehedinți”.

Romgaz şi GSP Power au semnat, în septembrie anul trecut, la Halânga, Mehedinţi, un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale ce nu mai funcţionează. O suprafaţă de 96 de hectare (depozit de zgură) va fi ecologizată, iar pe acest teren ar urma să fie instalate panourile fotovoltaice.

Atât proiectul centralei noi cât şi parcul fotovoltaic ce va fi construit vor fi finanţate de Grup Servicii Petroliere Power, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică. După primirea tuturor avizelor construcţia centralei şi a parcului ar trebui să dureze circa 12 luni. Reprezentanţii companiei nu au spus exact cât va costa investiţia, însă au precizat că preţul nu va fi mai mare de 600.000 de euro pe MW instalat pentru toţi cei 200 de MW.

Comment here