Ultima Ora

08:44 Ciucă susține că nu a fost de acord cu limitarea plăților cash

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri seară, la Digi24, că nu a fost de acord cu limitarea plăților cash încă de la început și că măsura ar trebui rediscutată.

„Am anunțat și reiterez încă de la început. Nu am fost de acord cu această măsură, pentru că știam care este infrastructura de bancomate din țară. Am avut discuții cu colegii noștri din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură”, a spus președintele PNL.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că va convoca, săptămâna viitoare, la guvern, „o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.”

Din noiembrie s-au redus plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

Comment here