Minerit și Energie

Național.ro: Virgil Popescu schimbă macazul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a convocat o întâlnire cu federațiile sindicale din sector pentru a anunța schimbarea ordonanței privind decarbonizarea, care prevedea închiderea rapidă a termocentralelor pe cărbune. Chiar dacă modificarea este încă la nivel declarativ, noua optică a ministrului pare să fie rezultatul presiunilor PSD din cadrul coaliției, dar și a presiunilor publice, având în vedere riscurile uriașe de destabilizare a Sistemului Energetic Național, arată național.ro.

Joi, 16 iunie, la sediul Ministerului Energiei va avea loc și Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului, în care se vor purta discuțiile finale asupra proiectului ordonanței privind decarbonizarea.

Solicitările federațiilor sindicale din sectorul energetic sunt eliminarea din textul ordonanței a expresiei ”dezafectare ireversibilă” și neînchiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune decât în momentul funcționării centralelor pe gaz. Potrivit proiectului de ordonanță, 2.100 de MW produși pe bază de cărbune ar fi trebuit să dispară până în 2025.

Reprezentanții federațiilor sindicale din sector au mai cerut adaptarea ordonanței de urgență la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, cu termenul de închidere 2032, funcționarea în regim de siguranță a Sistemului Energetic Național, precum și posibilitatea pornirii grupurilor oprite prin programul de decarbonizare în situația unei crize energetice. De asemenea, sindicaliștii au solicitat modificarea actului normativ în ce privește venitul de completare, astfel încât acesta să fie pe o perioada de 4 ani, cu o valoare a salariului mediu pe toată durata celor 4 ani și cu păstrarea condițiilor de grupă pe toată această perioadă, dar și plăți compensatorii mai mari decât cele acordate în perioada anterioară.

Comment here