Ultima Ora

08:36 Ţara din UE care a început testarea în masă

Slovacia este prima ţară din lume care testează în masă. Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare. Dacă sunt pozitivi, sunt supravegheaţi de medicii de familie şi stau izolati zece zile.

Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condiţiile în care curba infectării creşte vertiginos, iar vecinii cehi sunt cei mai afectaţi europeni, în acest moment. Operaţiunea de testare este organizată de armată. Este, deja, al doilea weekend de când se formează cozi în faţa celor 5000 de centre de testare, în ciuda faptului că sunt 45.000 de cadre medicale implicate.

„Nu există alternativă! Fie restricţii dure, fie testare în masă”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apărării din Slovacia.

Liderii europeni laudă iniţiativa slovacilor.

„Ştim că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să face testare şi monitorizare mai eficientă”, este şi opinia lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Deja, Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împărtăşească rezultatele testării. Sunt specialişti care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul ţărilor mari, pentru că ar dura foarte mult. Dar, Monaco şi Luxemburgul se gândesc, deja, la această metodă de a lupta cu pandemia.

SLOVACIA: 5,45 MILIOANE DE LOCUITORI; 2573 DE CAZURI NOI SÂMBĂTĂ.

Comment here