Ultima Ora

08:35 ZECI de milioane de euro, cheltuite în Gorj pentru combaterea pandemiei

Un raport al Curții de Conturi a României arată că sumele alocate, în județul Gorj, pentru combaterea epidemiei de coronavirus, doar pe perioada stării de urgență, se ridică la 368.729.000 de lei, adică 76,8 milioane de euro, relatează Gorjeanul.ro.

Starea de urgență a fost instituită timp de 60 de zile în România, în perioada 16 martie – 14 mai. Gorjul se află în top 5 al județelor care au angajat cheltuieli, peste media pe țară, cu persoanele carantinate, pe perioada stării de urgență, mai exact 3.960 de lei/persoană. Cheltuielile cu carantina, pe perioada stării de urgență, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din Gorj, s-au ridicat la 4,9 milioane de lei, din care 3,6 milioane de lei pentru carantinare în spații special amenajate, pe bază de contract, adică cu firme private în pensiuni și hoteluri, și aproape 1,3 milioane de lei pentru carantinarea persoanelor în spații puse la dispoziție în mod gratuit. Din suma totală, 2.291.000 de lei au fost decontate de către Direcția de Sănătate Publică Gorj.

Din totalul de aproape 369 de milioane de lei, alocate pentru combaterea pandemiei, în intervalul de timp menționat anterior, aproximativ 4,5 milioane au venit din sponsorizări și donații.

În domeniul asistenței medicale, autoritățile din Gorj au cheltuit 10 milioane de lei, din care, mai mult de jumătate, circa 5,6 milioane au fost alocate pentru ,,drepturi salariale specifice acestei perioade”, 3,8 milioane pentru achiziții de materiale sanitare, 380.000 de lei pentru echipamente și dispozitive medicale și doar 151.000 de lei pe medicamente.

Cheltuielile cu dezinfectarea, pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea și combaterea COVID-19, efectuate de unitățile administrativ-teritoriale din Gorj, au depășit 960.000 de lei. Cei mai mulți bani, 468.000 de lei, au fost cheltuiți pe dezinfecția spațiilor din domeniul public al UAT-urilor. Dezinfectarea periodică a lifturilor, casei scărilor și altor spații comune a costat 301.000 lei, iar achiziționarea și montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante 106.000 lei.

Autoritățile publice locale din Gorj au finanțat, în aceeași perioadă, alocația de hrană și indemnizația de cazare pentru personalul din serviciile sociale aflat în izolare preventivă la locul de muncă, cu 85.000 de lei și alte 70.000 de lei au fost cheltuite pentru implementarea măsurilor de sprijin al persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu.

O sumă consistentă, aproape 1,3 milioane de lei, este menționată în raportul Curții de Conturi la capitolul ,,alte cheltuieli”, fără ca și acestea să fie precizate, mai arată Gorjeanul.ro.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here