Ultima Ora

08:31 The Telegraph: Un vaccin universal, împotriva tuturor variantelor coronavirusului, ar putea fi disponibil într-un an

Un vaccin universal, care ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor de coronavirus, țintind nucleul virusului și nu proteina ”spike”, ar putea fi disponibil într-un an, spun cercetătorii, relatează The Telegraph.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin anti-Covid-19 universal care, dacă va fi eficient, va pune capăt nevoii de a modifica și ajusta vaccinurile existente, în timp ce virusul suferă mutații. Vaccinurile existente, precum Pfizer și AstraZeneca, țintesc proteina Spike a virusului, dar eficiența lor este așteptată să scadă pe măsură ce acest element suferă mutații. Deja, există dovezi că ele nu protejează la fel de bine împotriva variantelor care conțin mutația ”E484k”, precum cele care circulă în sudul Africii și în Brazilia.

Noile vaccinuri universale vor ținti, de asemenea, proteinele găsite în nucleul virusului, care sunt mai puțin predispuse la mutații, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva tuturor variantelor și vor avea, teoretic, o mai mare longevitate.

Compania britanică Scancell, care este specializată în dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului, și alte firme din Europa și SUA deja lucrează la astfel de vaccinuri și speră ca, în scurt timp, să dovedească că pot produce un răspuns imunitar eficient. Alături de cercetătorii de la Nottingham, Scancell țintește o proteină din centrul virusului numită proteină nucleocapsidă sau proteina ”N”, alături de proteina spike. Studiile pe oameni ale acestui vaccin vor începe în a doua jumătate a anului în curs, după rezultatele pozitive în testele pe șoareci. Produsul pe bază de ADN pare să stimuleze un anticorp și răspunsul celulelor T.

Directorul medical Scancell, dr. Gillies O’Bryan-Tear, a declarat pentru The Telegraph: „Nu susținem neapărat că va fi un vaccin pan-coronavirus, dar are potențialul de a fi pur și simplu, datorită locului pe care îl vizează”.

O serie de alte companii de biotehnologie lucrează la vaccinuri similare, inclusiv myNEO în Belgia și Osivax în Franța. Aceasta din urmă tocmai a finalizat un studiu clinic de fază II cu un vaccin universal împotriva gripei, care vizează și proteina N.

Alți cercetători din SUA au sugerat că folosirea unui vaccin Sars, dezvoltat anterior, sau a unui vaccin care vizează mai multe coronavirusuri ar putea stimula o protecție mai largă. Aceste produse ar putea proteja nu numai împotriva tuturor variantelor virusului pandemic Sars-CoV-2, ci și a altor coronavirusuri, cum ar fi Sars și Mers, și a viitoarelor coronavirusuri.

Cu toate acestea, vaccinurile universale Covid se confruntă cu obstacole semnificative. Experții notează că oamenii de știință lucrează de zeci de ani fără succes la un vaccin universal împotriva gripei, de exemplu.

Până în prezent, nu există nicio dovadă care să demonstreze în mod concludent că vaccinurile existente sunt ineficiente împotriva noilor variante, deși se așteaptă să apară altele.

Comment here