Ultima Ora

08:23 Elveția a început să ridice din sancțiunile oligarhilor ruși

Valoarea activelor rusești înghețate în Elveția a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni, transmite Reuters. Scăderea vine după ce, de la începutul lunii aprilie, guvernul elvețian a eliberat active de aproximativ 3,4 miliarde de franci, care erau blocate provizoriu și a înghețat altele în valoare de 2,2 miliarde de franci.

Deblocarea unor active rusești intervine în ciuda faptului că a crescut presiunea asupra Elveției pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile sutelor de cetățeni ruși, în condițiile în care această țară este o destinație populară pentru elita rusă și un loc de păstrare a averilor oligarhilor.

Oficialul care supraveghează sancțiunile Elveției spune, însă, că nu se pot îngheța fondurile, dacă nu sunt suficiente motive.

Comitetul Helsinki, o comisie independentă finanțată de guvernul american, care analizează problemele de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa, a numit Elveția un important „facilitator” al dictatorului rus Vladimir Putin și al acoliților săi, date fiind legile elvețiene privind secretul bancar care favorizează ascunderea și protejarea veniturilor provenite din infracțiuni. Acuzațiile au fost respinse de guvernul de la Berna, care s-a angajat să corecteze imediat această impresie înșelătoare.

Lobby-ul băncilor din Elveția estimează că instituțiile bancare din această țară dețin active rusești în valoare de 213 miliarde de dolari.

Comment here