Ultima Ora

08:19 Vîlceanu: eFactură va fi lansat cu o întârziere de câteva zile

Sistemul eFactură ar urma să fie operațional săptămâna următoare, cu o întârziere de câteva zile față de termenul asumat oficial de 1 octombrie, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Sistemul va debuta pentru facturile dintre firme și sectorul public (business to government – B2G), urmând să fie extins și la relațiile dintre firme (business to business – B2B) de la la finalul anului. Autoritățile se așteaptă ca noul mecanism pentru facturi să contribuie la reducerea evaziunii.

Proiectul eFactură a acumulat o serie de întârzieri pe parcursul acestui an, iar lansarea care trebuia să aibă loc în septembrie a fost stabilită pentru 1 octombrie, cu pornirea de teste de la 15 septembrie. Vîlceanu a devenit ministru în a doua jumătate a lunii august.

O ordonanță de urgență privind eFactură ar urma să fie aprobată în ședința de guvern de vineri, 1 octombrie, după ce, miercuri, actul normativ privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, a fost avizată în primă lectură.

„Aș vrea ca vineri OUG să fie adoptată. Au fost unele întârzieri din trecut, dar am recuperat și cred că undeva săptămâna cealaltă sistemul eFactură poate fi operațional. Eu mi-aș dori să fie de două-trei zile maxim (întârzierea, n.r.), dar să vedem cât le ia lor. După ce trece prin guvern, trebuie emise și câteva ordine”, a spus ministrul.

Comment here