Ultima Ora

08:19 Burlan: Vom da Bankwatch în judecată pentru hărțuire și obstrucționarea activității

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a anunțat, într-un interviu pentru național.ro, că va acționa în instanță Asociația Bankwatch, care a oprit Cariera Roșia.

Cariera Roșia, cea mai mare carieră de lignit din Europa, și-a reluat activitatea după aproape două luni în care a fost oprită prin decizie a instanței, în urma unei acțiuni a Asociației Bankwatch, un ONG finanțat de Ministerul Mediului din Germania. Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât, în 23 august, că suspendarea acordului de mediu nu a fost întemeiată.

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a declarat că, în ultimii 5-6 ani există o acțiune continuă a Bankwatch pentru anularea autorizațiilor de mediu pentru perimetrele miniere din Gorj.

”În 2019 s-a reușit chiar anularea unei autorizații de mediu pentru cariera Roșia, fapt pentru care am refăcut documentația și am luat o altă autorizație de mediu, îndreptând observațiile menționate de către instanță. Atunci cariera a stat închisă din octombrie 2019 până în iulie 2020. Chiar dacă noi am câștigat în instanță, prin hotărâri definitive și irevocabile, toate celelalte procese prin care Bankwatch încerca să ne închidă carierele miniere, în continuare acest ONG a făcut acțiuni de anulare a autorizațiilor de mediu. Sunt multe minciuni în acțiunile în instanță ale Bankwatch. Vorbesc despre arii protejate sau de coridorul Jiului, ori toate perimetrele noastre miniere se îndepărtează de aceste arii, nicidecum nu se apropie. Invocă niște reptile, niște șopârle care sunt specii comune și există peste tot. Sunt niște motive invocate doar pentru a bloca activitatea minieră”, ne-a declarat Daniel Burlan.

România și-a asumat un program de închidere pentru activitatea minieră și acesta va continua, dar oprirea unei activități miniere înseamnă un dezastru ecologic mult mai mare, susține președintele Directoratului CEO.

”Pe măsură ce înaintăm, în urma noastră se aduce mediul la starea inițială sau se redă circuitului natural. Fie se face un lac, fie se depune material până la un anumit nivel, astfel încât să se redea circuitului agricol, fie se fac plantații de pomi. Când s-a oprit brusc, perimetrul rămâne la acel stadiu, rămâne o groapă imensă, cu instabilități ale treptelor, cu risc de alunecare și risc de aduce pagube nu doar mediului, ci și instalațiilor și utilajelor din dotare” a precizat Burlan.

În cazul Roșia, au fost mobilizări de la Ministerul Mediului, dar și de la Ministerul Energiei, care au venit cu întâmpinări în instanță pentru a demonstra necesitatea funcționării carierei.

”În ce privește Bankwatch, vom cuantifica și noi să vedem care sunt pierderile suferite în perioada aceasta, când a fost afectat procesul de producție. Din cauza acțiunii acestui ONG, producția de la cariera Roșia s-a redus cu 25%. Vom analiza cu departamentul juridic, dar și cu avocați din afară, cu mai multă expertiză, și vom da Bankwatch în judecată pentru hărțuire și obstrucționarea activității și vom cere, bineînțeles, despăgubiri pentru pierderile suferite în perioada 1 iulie- 23 august, când ONG-ul ne-a oprit activitatea. O să inventariem toate argumentele pe care le-a depus în instanță Bankwatch de-a lungul timpului împotriva carierelor miniere și o să demonstrăm că acolo sunt niște neadevăruri”, a punctat Daniel Burlan.

Comments (1)

  1. Lasa gargara domn director, obtineti autorizatiile de mediu necesare, respectati legislatia de mediu si nimeni nu mai are cum sa opreasca activitatea carierelor. Restul e gargara politicianista.

Comment here