Ultima Ora

08:17 OMS: Numărul real al deceselor provocate de Covid-19, aproape de două ori mai mare

Cel puțin 3 milioane de oameni au murit în 2020, la nivel global, din cauza Covid-19, aproape de două ori mai mult decât cifra oficială de 1,8 milioane raportată de țări la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat organizația, vineri, conform mid-day.com.

În raportul său privind sănătatea mondială, OMS a raportat că, până la 31 decembrie 2020, Covid-19 a infectat 82 de milioane de oameni și a ucis mai mult de 1,8 milioane le nivel global. Estimările preliminare sugerează, însă, că numărul total de decese atribuite direct și indirect Covid-19 în 2020 este, de fapt, de cel puțin 3 milioane, cu 1,2 milioane mai mult decât datele oficiale raportate de țări direct.

„Ultimele cifre raportate la OMS depășesc 3,3 milioane de decese, iar bazat pe estimările pentru 2020, cel mai probabil ne confruntăm cu o subestimare a numărul real de decese în exces cauzate direct și indirect de Covid-19”, se arată în raportul OMS.

Raportul notează că unele țări au raportat doar decese de Covid-19 care s-au întâmplat în spitale, sau doar pentru persoane care au fost testate pozitiv în prealabil. Alte țări nu pot măsura cu acuratețe bilanțurile proprii din cauza unor sisteme informaționale rudimentare sau cu resurse puține.

„Pandemia a mărit și numărul de decese din alte cauze, mai ales din cauza perturbărilor aduse sistemelor de sănătate”, se mai arată în raport.

Comment here