Ultima Ora

08:16 Epidemiolog: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni

Epidemiologul Molnar Geza a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. Epidemiologul nu consideră că starea de urgență se mai impune să fie folosită în acest moment.

„În momentul de față nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți, cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. Există o creștere semnificativă în anumite zone. Unele sunt zone vechi, Galați, Vrancea sunt cel puțin de 7 zile. A intrat și Buzăul mai recent. De asemenea, 7 zile și peste 7 zile Prahova, Argeș în primul rând, Dâmbovița, unde avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri depistate. Asta se datorează și faptului că a crescut semnificativ numărul testărilor, dar făcă nicio discuție este vorba de o transmitere.

Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătate din cazuistica înregistrată, în ultimele două săptămâni, arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indice de reproducere peste 1,1%, care nu este favorabil. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât acela de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza.

Acesta spune că cei 403 oameni infectați cu noul corornavirus, care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină, ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri săptămâna următoare.

“Faptul că peste 400 de persoane au ieșit cu testul pozitiv confirmat pentru COVID este îngrijorător, pentru că la acest indice de transmisibilitate, dacă nu luăm în considerare altceva decât 1,1%, în timpul existenței lui în familie și la locul de muncă ș.a.m.d., pot transmite la cel puțin o persoană. Izolarea la o boală pandemică este absolut necesară. Este complet altceva că în acel proiect se face foarte multă suprapunere între carantină și izolare. Izolarea este un act medical. Trebuie lăsată în mâna medicinii și a asistenței medicale iar carantinarea este un act administrativ”, a spus Molnar Geza.

Epidemiologul spune că instituirea stării de urgență nu va scădea numărul de cazuri.

„Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii. Măsurile administrative sunt necesare pentru a exista pârghiile de acțiune. În cazul în care suntem mai precauți și mai preventivi în comportamentul individual și de grup, se estompează și urmează scăderea inevitabilă ca orice viroză respiratorie”, a afirmat specialistul.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here