Ultima Ora

08:14 România va avea autostrada litoralului

Încă din 2016 se discută despre un nou drum de mare viteză spre sudul litoralului – o autostradă numită „Alternativa Techirghiol” care să continue actuala autostradă ce ajunge la sud de Constanța în zona Agigea, care să ocolească lacul Techirghiol și să evite aglomerația, ce se creează an de an în sezonul estival, în zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. După ani de promisiuni, urmat de ani de studii, abia acum avem în sfârșit traseul stabilit, iar șeful de la Autostrăzi promite licitarea execuției anul următor, relatează hotnews.ro.

Alternativa Techirghiol înseamnă o autostradă de aproape 29 de kilometri, care se va desprinde din actuala autostradă A4 (Centura Constanței) chiar din zona actualului nod cu Autostrada Soarelui A2. Autostrada spre sudul litoralului va continua apoi cu un pasaj în zona Cumpăna peste canalul Dunăre – Marea Neagră, va ocoli lacul Techirghiol pe la Vest și va evita astfel zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. Conform studiului de fezabilitate, traseul autostrăzii va presupune și un drum de legătură de circa 4 kilometri cu zona Eforie Nord. Apoi, noua autostrada va continua spre sud-vest, va avea un nod rutier cu DN38 în zona Techirghiol, va ocoli lacul, zona Tuzla și Costineștiul și se va termina după 23 August, cu un nod rutier și pasaj pe actualul DN39 în zona drumului care duce spre Mangalia și a șoselei care se desprinde spre salba de stațiuni Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn.

Traseul stabilit acum vine în urma unui contract pentru elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic, semnat din iulie 2019 cu firma Consitrans, pentru circa 5,37 milioane de lei. SF-ul propriu-zis a început în februarie 2020.

„În prezent, studiul geotehnic se apropie de finalizare, iar, în scurt timp, vor fi încheiate și investigațiile geotehnice pentru gropile de împrumut”, spune directorul Companiei de Autostrăzi, Cristian Pistol.

Potrivit acestuia, certificatul de urbanism urmează să fie revizuit în scurt timp de Consiliul Județean Constanța, iar, în paralel, Consitrans va realiza și proiectului tehnic de execuție și documentația pentru obținerea autorizației de construire.

„Lansarea licitației pentru construcția “Alternativei Techirghiol” va fi demarată anul viitor, după finalizarea serviciilor de proiectare”, spune Pistol.

Conform informațiilor CNAIR, noua șosea de mare viteză va avea o lungime de 28,83 și va avea o valoare de execuție estimată la circa 2,5 miliarde de lei (circa 510 milioane de euro).

Comment here