Ultima Ora

08:14 Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat

Premierul de la Kiev, Denis Şmigal, a declarat, vineri, că aproximativ jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminat, în prezent, cu mine sau proiectile neexplodate.

Ucraina are o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

”Apare o necesitate enormă de a demina teritoriul. Peste 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei sunt contaminaţi cu mine sau proiectile neexplodate”, a menţionat Şmigal pe contul său de Telegram.

Pe 23 aprilie, şeful Direcţiei umanitare a administraţiei militare regionale a capitalei Kiev, Oleksii Kuleba, a declarat că numai deminarea acestei regiuni întinse, de unde trupele ruse s-au retras la sfârşitul lunii martie – începutul lui aprilie, va dura mai mulţi ani.

”A fost stabilit algoritmul de acţiune pentru reconstrucţia regiunii Kiev. Am avut lupte în 35 de comunităţi teritoriale, ori au fost ocupate”, spunea atunci responsabilul citat.

Acesta a subliniat că ”este vorba despre un teritoriu imens care, în primul rând, trebuie inspectat şi curăţat de mine”, iar ”dacă vorbim despre deminarea completă, considerăm că aceasta va dura ani”.

Comment here