Ultima Ora

08:13 Un primar cere reanalizarea modului în care se impun restricțiile antiepidemice

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, le cere autorităților să reanalizeze modul în care sunt impuse restricțiile pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Mai exact, acesta cere ca autoritățile să ia în calcul și numărul de teste efectuate, informează Agerpres.

Pleşa susține că o soluție ar fi ca, în localitățile se realizează un număr mare de teste, scenariul roșu să fie impus de la incidența de 5 cazuri la mia de locuitori, nu de la 3 la mie, cum este în prezent.

„Am ajuns în situaţia hilară în care «premiem» cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia şi ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv. Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba, iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară”, afirmă Pleşa, într-un comunicat de presă.

Primarul din Alba Iulia susține că impactul acestor măsuri asupra afacerilor locale, în special asupra celor din turism și alimentație publică, este unul dezastruos și afectează mii de oameni. Edilul a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, concluzia fiind că oamenii sunt „sufocaţi” de criza generată de pandemie şi mulţi au datorii acumulate sau sunt chiar în situaţia de a-şi închide afacerea.

„Lansez public un apel către Guvernul României, ministerele şi autorităţile naţionale cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2 să demareze de urgenţă o analiză privind evoluţia pandemiei şi efectele pe care le are asupra economiei. De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. O altă soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ţinând cont de întreaga situaţie epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate”, spune Gabriel Pleşa.

Primarul mai susține că autoritățile ar trebui să gândească măsuri serioase care să vină în sprijinul activităților economice afectate de această criză, precum industria HoReCa.

„Sunt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră şi în alimentaţie publică, oameni care simt din plin povara crizei generată de pandemia COVID 19”, mai spune primarul din Alba Iulia.

Comment here