Ultima Ora

08:13 Record: Prețul spot al energiei electrice ajunge la minus 65 de euro/MWh

Prețul spot al energiei electrice, tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei, este din nou negativ în opt intervale orare, iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai mare nivel din istoria pieței, arată economica.net.

Prețul orar al PZU cu livrare duminică este negativ în opt intervale orare ale zilei, în perioada cu radiație solară maximă. Și zero în alte două. De altfel, în condițiile unui preț mediu al zilei de doar 89 de lei, prețul mediu pentru ceea ce se cheamă “vârf” (intervalul orar 9:00-20:00) este negativ, – 47 lei/MWh, iar prețul mediu al intervalului de “gol” este de 225 de lei/MWh.

În intervalul orar 15.00, prețul orar coboară până la nivelul de –323 de lei/MWh, deci minus 65 de euro. Este cel mai mare preț negativ orar înregistrat vreodată pe PZU din România. Precedentul record de preț negativ a fost înregistrat tot în această lună, pentru ziua de livrare 13 aprilie, tot o zi de duminică. Atunci, prețul a coborât, tot la ora 15:00, la –283 de lei/MWh.

În intervalul cu prețul negativ de -323  lei/MWh, al zilei de duminică, va intra energie electrică în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot, la o putere de 1.040 MW, iar cea mai mare  parte din ea va trece de la noi în rețeaua bulgară, spre care avem un export fizic prin PZU cuplat la o putere de 926 MW. De altfel, în toate orele cu preț negativ ale zilei de duminică, se importă energie din Ungaria și se exportă spre Bulgaria.