Ultima Ora

08:13 Alegerea primarilor în două tururi. Guvernul își asumă, azi, răspunderea în fața parlamentului

Guvernul îşi angajează răspunderea, miercuri, în parlament, pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În şedinţa de marţi seară au fost adoptate mai multe amendamente la acest proiect.

Guvernul vine în faţa parlamentului miercuri, de la ora 14:00, pentru a treia oară de la preluarea mandatului, pentru a-şi angaja răspunderea pe un proiect de lege. Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de guvern din 16 ianuarie, decizia de asumare a răspunderii pentru modificare legii, pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, are ca principală prevedere modificarea Articolului 101 din Legea alegerilor locale, stabilind că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin, inclusiv în caz de balotaj între candidaţi.

La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.

În şedinţa de marţi seară, Guvernul a adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acestea vizează: stabilirea la 60 de zile înaintea alegerilor a intervalului de timp minim pentru ca persoanele care şi-au stabilit reşedinţa într-o circumscripţie electorală să poată vota în circumscripţia respectivă, în proiectul iniţial termenul fiind de 90 de zile, precum şi reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.

După asumarea răspunderii, există un termen de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură. PSD a anunţat că, împreună cu UDMR, va depune moţiunea de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două formaţiuni nu au numărul de voturi necesare. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea de cenzură a PSD.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here