Ultima Ora

08:08 Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, dar numai pentru 3 zile

Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție medicală, dar numai doza pentru 3 zile, prevede un ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic.

„Prin excepție de la prevederile alin. (1), farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*“ în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin”, prevede Ordinul Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Farmaciștii vor păstra toate informațiile într-un sistem, astfel că nu se vor putea procura antibiotice din mai multe locații. Printre antibioticele care pot fi eliberate direct de la farmacie în doză de urgență se numără Amoxicilina, Ampicilina, Doxicilina și Oxicilina.

Comment here