Minerit și EnergieStirile Zilei

Firma care a construit hidrocentralele din Defileul Jiului, scoasă la vânzare

Cei mai mari 4 acționari ai Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, dar totodată în vizorul unui investitor din Emiratele Arabe Unite, și-au scos la vânzare deținerile, relevă date analizate de Profit.ro.

Viorel Gafița (care deține 27,55% din acțiunile Romelectro), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%) vor să-și vândă participațiile, care reprezintă cumulat 82,4% din capitalul companiei. Toți au în vedere un preț de vânzare de 76,4184 euro/acțiune, totalul acțiunilor scoase la vânzare (82,4%) fiind cotat astfel la 4,1 milioane euro (20,26 milioane lei, la actualul curs valutar BNR). La acest preț, întreaga companie ar valora 4,975 milioane euro (24,58 milioane lei). Ceilalți acționari ai Romelectro au drept de preempțiune la cumpărare, conform actului constitutiv.

Un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, și-a manifestat încă din vara trecută intenția de a intra în acționariatul Romelectro. Astfel, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro. Suma de 15,96 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.

La data intrării în insolvență, în februarie 2022, Romelectro avea contracte de execuție și montaj, aflate în diverse stadii de realizare, cu Transelectrica (în număr de 9), Complexul Energetic Oltenia (3), Hidroelectrica (2) și ANIF (2), fiind totodată în negocieri cu Romgaz (pentru reluarea lucrărilor la centrala nouă de la Iernut), cu Hidroelectrica (pentru reluarea proiectului AHE Jiu) și cu Transelectrica (pentru finalizarea proiectelor strategice de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice Smârdan și Stâlpu).

Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.

Compania a terminat anul 2021 cu pierderi de circa 190 milioane lei, la venituri totale de 101,7 milioane lei, și cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar al Romelectro figurează creanțe acceptate în sumă totală de peste 735 milioane lei.

Comment here