Ultima Ora

10:19 Val de avize pentru parcuri fotovoltaice, în august. Peste 1300 MW

Un val de avize tehnice de racordare (ATR) au fost emise, în luna august, pentru proiecte noi de construire de parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de peste 1.300 MW, relevă date analizate de profit.ro.

Cel mai mare dintre cele care au obținut ATR-uri de la Transelectrica în august 2023 este gândit la o putere de aproape 270 MW și va fi amplasat la Horia în județul Arad, fiind dezvoltat de o subsidiară locală a companiei austriece Clean Capital Energy. Urmează un proiect solar dezvoltat în două etape la Butimanu, în județul Dâmbovița, cu o putere instalată totală de peste 222 MW. Firma care a obținut ATR-ul este deținută, direct și indirect, de mai mulți investitori români, respectiv Ciprian Glodeanu, Andreea Stan, Costin Bănică, Iustin Liță și Cezar Gusu. Tot în Dâmbovița, dar la Vișina, o subsidiară românească a danezilor de la Eurowind Energy AS, dezvoltă un parc fotovoltaic de peste 213 MW.

În comuna Șistoravăț din județul Arad, la granița cu Timișul, o firmă deținută de investitoarele Ecaterina Negricioiu și Aurelia Dobroiu are în proiect un parc fotovoltaic de circa 194 MW. Înapoi în Dâmbovița, la Niculești, israelienii de la Econergy vor să construiască, printr-o firmă locală pe care o dețin, un parc solar de peste 177 MW. O altă societate, controlată de Andreea Stan și Ciprian Glodeanu, a primit ATR pentru un proiect fotovoltaic dezvoltat la Dobrun în județul Olt, cu putere instalată de peste 142 MW. În fine, la Sârbeni, în Teleorman, o companie a omului de afaceri grec Georgios Gkliatis intenționează să ridice un parc fotovoltaic de peste 101 MW.

Cu excepția proiectului de la Niculești al Econergy, care are termen estimat de punere în funcțiune finalul anului viitor, toate celelalte menționate figurează cu deadline de dare în folosință 31.12.2025.

În prezent, România dispune de capacități de producție de energie fotovoltaică cu putere instalată însumată de 1.522 MW, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Comment here