Ultima Ora

08:03 Romanescu: Nu medicii sunt responsabili de situația dezastruoasă a spitalelor

Primarul PNL al Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, sare în apărarea medicilor, în contextul noii tragedii de la Institutul ”Matei Balș”.

Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, la parterul Institutului ”Matei Balș” din București, care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen. Trei bolnavi au murit carbonizați, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. La câteva ore, o altă persoană – a cincea victimă – a fost găsită carbonizată în baie. Peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală. Este cea de-a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de câteva luni, după incendiul din noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde au murit 10 oameni.

Marcel Romanescu, primarul liberal al Municipiului Târgu-Jiu, spune, într-o postare pe Facebook, că medicii nu au nicio vină în ceea ce privește situația dezastruoasă a spitalelor.

”În contextul ultimelor evenimente trebuie să tranșăm lucrurile și să subliniem ceea ce ar trebui să fie evident pentru toată lumea: nu medicii sunt responsabili de situația dezastruoasă a spitalelor! Personalul medical a fost forțat să se descurce cu ce i s-a pus la dispoziție! Nu medicii trebuie să achiziționeze sisteme de încălzire sau instrumentar. Este foarte clar că cei ce administrează unitățile medicale ar fi trebuit, de foarte mult timp, să ia masurile necesare pentru ca tragediile să nu se mai întâmple în spitalele din România!” spune Romanescu.

Primarul Târgu-Jiului amintește că sectorul sanitar, la fel ca educația, au fost ignorate zeci de ani de guvernanți dar pune la zid și autoritățile locale care au în subordine unități sanitare.

”Nu este o boală recentă, ci este vorba de zeci de ani în care sistemul medical a fost ignorat, la fel ca și educația și alte sectoare vitale. I-am felicitat cu toții pe medicii care s-au zbătut să facă rost de sponsorizări, care au cerut în genunchi fonduri de peste tot pentru a moderniza secțiile în care lucrează. Îi admir pentru asta, dar nu e treaba lor să facă așa ceva. Entitățile care administrează spitalele ar fi trebuit să se ocupe de toate acestea. Nu e rolul medicului sau al asistentului medical să găsească soluții administrative” mai spune Marcel Romanescu.

Edilul mai afirmă că personalul medical este obligat să lucreze în condiții primitive.

”Din păcate, chiar și acum personalul medical este obligat să lucreze în condiții primitive. Dacă sistemul medical încă funcționează li se datorează exclusiv medicilor și asistenților medicali. Așa că nu e cazul să căutăm vinovați aici! Ei sunt în cu totul altă parte!” mai scrie Romanescu.

Comment here