Ultima Ora

07:57 CEO Trading SRL, numai în pierdere de la înființare

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) vrea să renunțe la firma de export energie, CEO Trading SRL, după ce aceasta a mers numai în pierdere de la înființare.

Conform gds.ro, acționarii CEO vor analiza, în ședința din data de 16 decembrie, propunerea Consiliului de Supraveghere și a Directoratului CEO de a aproba dizolvarea voluntară a firmei și radierea acesteia de la Registrul Comerțului. Complexul Energetic Oltenia este asociat unic la CEO Trading SRL, încă de la înființare, respectiv anul 2014. În raportul întocmit de către Directoratul CEO și care va fi prezentat în ședința acționarilor se amintește că ideea înființării CEO Trading a apărut ca urmare a necesității de vânzare la export a energiei electrice produse de CE Oltenia SA.

Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal în piața de energie electrică, având licență acordată de ANRE și convenții de participare pe piețele de energie. A fost perfectată chiar și o convenție, în valoare de un milion de euro, între CEO și CEO Trading pentru garantarea desfășurării activităților pe piețele de energie electrică. Potrivit CEO, în anul 2015 a crescut prețul la Taxa de interconexiune internațională la licitațiile organizate de Transelectrica, ceea ce a făcut imposibilă participarea CEO Trading pe piața de energie electrică. CEO Trading ar fi trebuit să cumpere energie de la CEO, dar ar fi plătit și foarte multe taxe și ajungea să vândă la prețuri mai mari decât energia importată din Ungaria, de exemplu, una din piețele vecine.

În raportul prezentat acționarilor este o analiză inclusiv pe anul 2019, potrivit căreia CEO Trading nu ar face față prețurilor practicate în zonă și ar vinde mult mai scump energie la export. Firma mai avea nevoie de un capital de 10 milioane de euro pentru participarea pe piețele de energie și ar cumpăra de la CEO la un preț mare, incluzând și costul certificatelor de CO2.

De la înființare, CEO Trading a generat numai pierderi: în 2014 – 8.000 de lei, în 2015 – 17.000 de lei, în 2016 – 19.000 de lei, în 2017 – 4.000 de lei, în 2018 tot 4.000 de lei. De asemenea, pe primele zece luni din 2019, pierderea este estimată la 4.000 de lei. CEO Trading nu și-a mai plătit taxele pentru participarea pe piețele de energie și a fost exclusă din 2016 din aceste piețe.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here