Ultima Ora

07:51 Burleanu candidează pentru un post în Consiliul FIFA

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat, luni, că va candida pentru un post de membru în Consiliul FIFA. Un succes în cadrul acestor alegeri i-ar aduce automat şi funcţia de membru în Comitetul Executiv al UEFA.

„Comitetul Executiv m-a nominalizat în unanimitate pentru a candida din partea UEFA la funcţia de membru în Consiliul FIFA. E o decizie luată în ultimele zile, o decizie în care am fost încurajat puternic de alţi preşedinţi de federaţii din Europa. Azi m-am bucurat să regăsesc acest sprijin în unanimitate şi în rândul colegilor din Comitetul Executiv. Ştiu că va fi o luptă foarte dificilă. Vă asigur că îmi voi reprezenta ţara cât mai bine posibil. Această candidatură reprezintă o oportunitate unică pentru România. Un succes în aceste alegeri ne oferă posibilitatea de a înţelege fotbalul la nivel global. Iar prin acest demers îmi doresc să inspir şi alţi români tineri care consideră că anumite domenii sau funcţii le sunt interzise“, a spus Burleanu la finalul şedinţei Comitetului Executiv al FRF de luni.

„Ar fi o adevărată onoare, responsabilitate, recunoaştere, dar şi o provocare ca împreună cu preşedintele şi alţi 7 colegi de la UEFA să ne putem bate să reprezentăm interesele fotbalului european la FIFA. Prin urmare, nu voi reprezenta doar România, ci toate cele 54 de federaţii naţionale. Este şi o provocare, pentru că un membru în Consiliul FIFA devine automat şi membru în Comitetul Executiv al UEFA. Ar fi pentru prima dată când un român candidează pentru această funcţie de la afilierea FRF la FIFA din 1923“, a adăugat preşedintele FRF.

Conform site-ului FRF, alegerile, la care federaţiile naţionale afiliate UEFA vor vota reprezentanţii pentru cele 4 locuri vacante dedicate confederaţiei europene în conducerea FIFA, vor avea loc în 2 martie 2021. Consiliul FIFA este condus de preşedintele forului mondial, Gianni Infantino şi este alcătuit din 36 de reprezentanţi ai confederaţiilor continentale.

Răzvan Burleanu candidează pentru un mandat de 4 ani în cadrul celei mai importante organizaţii fotbalistice internaţionale. Obţinerea acestuia aduce şi poziţia de membru al Comitetului Executiv UEFA. Candidatura este o premieră pentru România, de la afilierea FRF la FIFA în 1923 până azi.

Preşedintele FRF conduce, din 2017, grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană. Anul trecut, a fost numit de UEFA în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale pentru competiţiile la nivel de echipe naţionale. Este, din 2019, preşedintele Comisiei Media UEFA, funcţie în care a fost numit după activitatea de prim-vicepreşedinte al Comisiei de Marketing UEFA.

UEFA are 9 reprezentanţi în Consiliul FIFA, preşedintele UEFA fiind membru de drept (Aleksander Ceferin – Slovenia). Totodată, Statutul FIFA impune un membru din spaţiul britanic (urmează să fie desemnat) şi o reprezentantă pentru fiecare confederaţie continentală (Evelina Christillin – Italia, al cărei mandat expiră în 2021).

În 2021 expiră mandatele a patru din ceilalţi şase membri care reprezintă Europa. Aceştia sunt: Fernando Gomes (Portugalia), Alexei Sorokin (Rusia), Georgios Koumas (Cipru) şi Dejan Savicevic (Muntenegru). Alţi doi membri sunt Noel Le Graet (Franţa) şi Sandor Csanyi (Ungaria). Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 2 decembrie 2020. Toţi cei patru membri ale căror mandate expiră în 2021 îşi pot depune candidatura pentru un nou mandat.

Comment here