Ultima Ora

07:47 Chinezii avertizează că alimentele congelate ar putea transmite coronavirusul

Contactul cu ambalajele de alimente congelate contaminate cu coronavirus ar putea provoca infecții, a anunțat, sâmbătă, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

CDC a detectat și izolat coronavirus activ pe un ambalaj de cod congelat, în timpul eforturilor de depistare a virusului într-un focar raportat săptămâna trecută în orașul Qingdao, a anunțat agenția pe site-ul său, potrivit Mediafax, care citează Reuters. Constatarea sugerează că este posibil ca virusul să fie transmis, pe distanțe lungi, prin mărfuri înghețate.

Doi locuitori din Qingdao, care au fost diagnosticați, inițial, ca asimptomatici, au adus virusul la un spital în timpul carantinei din cauza dezinfectării insuficiente, ducând la alte 12 infecții, au spus autoritățile săptămâna trecută. Cu toate acestea, cea mai recentă declarație a CDC nu arată dovezi solide că cei doi lucrători din Qingdao au luat virusul de pe ambalaj și apoi au contaminat alimentele pe care le-au manipulat, a spus Jin Dong-Yan, profesor la Universitatea din Hong Kong.

CDC a declarat că nu a fost găsit niciun caz de consumator care să fi contractat virusul prin contactul cu alimente congelate și riscul ca acest lucru să se întâmple rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, instituția a recomandat lucrătorilor care manipulează, prelucrează și vând produse congelate să evite contactul direct cu produse care ar putea fi contaminate.

Personalul nu ar trebui să-și atingă gura sau nasul, înainte de a scoate articole de îmbrăcăminte care ar putea fi contaminate, fără să se spele pe mâini și ar trebui să facă teste în mod regulat, a spus agenția.

Înainte de ultimele descoperiri ale CDC, s-au găsit urme genetice ale virusului în unele eșantioane prelevate din alimente congelate sau de pe ambalaje cu alimente, dar cantitatea de virus a fost scăzută și niciun virus viu nu a fost izolat, a spus agenția.

Comment here