Ultima Ora

07:46 Preţul certificatelor de CO2 A EXPLODAT

Certificatele de emisii s-au scumpit puternic, ajungând la un nivel maxim al ultimilor 11 ani și nu sunt semne că trendul s-ar inversa. Cea mai afectată de situație este Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, care a primit și anul trecut un împrumut de la stat pentru a-și plăti certificatele fără de care nu poate produce energie electrică, notează e-nergia.ro.

Cotațiile emisiilor au crescut puternic pe bursa germană EEX, ajungând la valori record. Astfel, după creșterea susținută a cotațiilor, tona de CO2 se tranzacționa, la data de 6 iulie, la 29,6 euro. Asta în condițiile în care, la jumătatea lunii mai, pe aceeași piață EEX cotația era de 18 euro. Este cel mai mare preț al certificatelor de emisii din 11 ani.

Potrivit legislației europene, certificatele de emisii trebuie cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Pe lângă companiile din industrie, România are, în sectorul energetic, unități de generare pe bază de combustibili fosili, inclusiv pe cărbune, iar acestea sunt cele mai afectate de creșterea costului acestor certificate, pentru că ele emit cel mai mult.

Cea mai afectată companie este Complexul Energetic Oltenia, care administrează cele patru termocentrale pe lignit din zona Olteniei-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2. Compania trebuie să facă dovada, în luna aprilie, că a achiziționat toate certificatele de emisii aferente producției de energie electrică pe anul precedent. Compania cumpără certificatele de pe bursa EEX.

Pentru anul trecut, CE Oltenia a primit un împrumut de la guvern necesar achiziționării acestor certificate, de 251 de milioane de euro, pentru că avea de cumpărat 16 milioane de certificate și nu a putut cumpăra din surse proprii decât 4 milioane. Costul estimat de achiziţie a fost de 24 de euro pentru fiecare certificat, dar, beneficiind și de unele condiții favorabile ale pieței, certificatele au fost cumpărate la prețuri cuprinse între 16,5 euro și 21,5 euro pe certificat, în funcție de momentul achiziției. Din acest motiv, compania ar fi economisit circa 60-65 de milioane de euro din creditul pe care i l-a acordat în acest scop guvernul, la începutul anului 2020.

Evident, și pentru acest an, compania trebuie să cumpere certificatele aferente producției de energie, până în aprilie anul viitor și este clar că acest preț record, de 29 de euro, dacă se menține, va pune o presiune suplimentară pe finanțele companiei.

În a doua jumătate a acestui an, CE Oltenia a primit o gură de oxigen, prin prisma faptului că ANRE i-a alocat o cantitate de 1,4 TWh de energie electrică pentru consumul pieței reglementate (populație) pe care CE Oltenia o vinde la prețul de aproape 250 de lei/MWh. Livrarea se face doar până la sfârșitul anului, pentru că de la 1 ianuarie nu vor mai fi prețuri reglementate la electricitate.

După o primăvară în care a avut un aport destul de mic la piața de energie, CE Oltenia a început din nou să producă la o putere orară de peste 1.000 MW, constant, mai notează e-nergia.ro.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here