Ultima Ora

07:46 1000 de persoane au făcut Covid-19 după ce au fost vaccinate cu a doua doză

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că o mie de persoane din peste 700.000 care au fost vaccinate cu două doze au dezvoltat infecţie Sars-Cov-2, iar un singur caz a dezvoltat o formă severă. Gheorghiţă a precizat că în aceste situaţii se impune secvenţierea tulpinilor respective.

„Avem studii care ne arată o reducere semnificativă a ratei de infecţie asimptomatică şi de asemenea reducerea transmiterii chiar dacă şi în România noi facem evaluări periodice a numărului de persoane care sunt diagnosticate cu Sars-COV-2 după vaccinare, atât după prima doză, cât şi după cea de-a doua doză, procentul este semnificativ redus. Vorbim de circa o mie de persoane care au fost diagnosticate cu infecţie Sars-CoV-2 din peste 700.000 de persoane vaccinate cu două doze, ceea ce înseamnă foarte puţin comparativ cu populaţia nevaccinată ţinând cont şi de faptul că cei care sunt diagnosticaţi în marea lor majoritate au infecţii asimptomatice” a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Digi 24.

Medicul a afirmat că, în aceste cazuri, se impune secvenţierea tulpinii respective.

„Există un singur caz, din Ilfov dacă nu mă înşel care avea istoric de vaccinare cu două doze şi a dezvoltat o formă severă. În toate aceste cazuri se impun obligatoriu secvenţierea tulpinii respective în primul rând să vedem dacă este tulpina obişnuită, dacă este tulpină britanica sau dacă este un alt tip de tulpină în care vaccinul nu a dezvoltat un răspuns imun suficient de ridicat ca să ne protejeze de formele severe, dar mai sunt şi alte motive pentru care nu avem protecţie 100%”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Comment here