Ultima Ora

07:40 Donald Trump, achitat și în cel de-al doilea proces al său în Senat

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat, sâmbătă, de Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat prin votul senatorilor.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare. Senatul a votat, sâmbătă, cu 57 de voturi pentru condamnarea lui Trump, față de 43 de voturi împotrivă, însă, pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. A fost cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie. Donald Trump este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare, în două rânduri, pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden.

Comment here