Ultima Ora

07:34 România va genera hidrogen verde la Petrobrazi

OMV Petrom a semnat două contracte de finanţare prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construirea a două proiecte pentru generarea de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi.

Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanțării de 50 milioane de euro, investiția totală fiind estimată la circa 140 milioane de euro. Proiectul se înscrie într-un trend ascendent pentru a face loc hidrogenului verde în sistemul energetic al României, mânat de imboldul Uniunii Europene către independență energetică. Subiectul a reapărut în prim-plan și la nivelul Comisiei Europene, iar companii mari precum Mitsubishi au anunțat la rândul lor anul acesta investiții în fabrici dedicate exclusiv producției de hidrogen verde.

Proiectele de la Petrobrazi vizează construirea a două instalaţii de electroliza apei, de 35 MW şi 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, cei de la OMV Petrom asigurând că procesul va avea loc fără emisii de carbon, permiţând clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obţinut. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanţării de 50 milioane de euro; valoarea investiţiei totale este de circa 140 milioane de euro, potrivit informațiilor prezente într-un comunicat de presă al OMV Petrom.

Comment here