Ultima Ora

07:31 Şefa CE i-a prezentat scuze Italiei

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a prezentat scuze Italiei pentru ajutorul tardiv, oferit de Europa, în criza sanitară provocată de Covid-19 şi a evidenţiat activitatea medicilor români şi polonezi, care salvează vieţi în Peninsulă.

În discursul prezentat joi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, şefa CE a vorbit şi despre necesitatea unui plan Marshall pentru redresarea Europei, care să fie instituit imediat.

„Este adevărat că nimeni nu era realmente pregătit pentru o asemenea dramă. Este, de asemenea, adevărat că prea mulţi dintre noi nu au fost prezenţi atunci când, la început, Italia a avut nevoie de o mână de ajutor. Şi da, în acest sens, Europa în ansamblul său prezintă cele mai sincere scuze. Dar scuzele au valoare numai dacă antrenează o reală schimbare a comportamentului” a spus Von der Leyen.

Ea a afirmat că acum Europa a devenit „centrul viu al solidarităţii mondiale”. Von der Leyen a amintit de transporturile de materiale medicale din Lituania către Spania şi de aparatele pentru respiraţie artificială care ajung din Danemarca în Italia.

„Desigur, mai sunt în continuare unii care ne arată cu degetul sau ne blamează. Mai sunt şi alţii care preferă să se exprime în limbajul populiştilor mai degrabă decât să prezinte adevăruri nepopulare. Personal, mă împotrivesc unor astfel de atitudini. Împotriviţi-vă şi nu vă sfiiţi să spuneţi adevărul!”, a îndemnat ea.

Ursula von der Leyen a precizat că a fost creată o rezervă comună de echipamente medicale şi s-a investit în cercetare pentru vaccinuri.

„Vom utiliza fiecare euro pe care îl avem la dispoziţie – prin orice modalitate posibilă – pentru a salva vieţi şi pentru a proteja mijloacele de trai ale europenilor. În acest spirit, am propus ca restul bugetului nostru pe anul acesta să fie direcţionat către un instrument de urgenţă. Astfel, aproximativ 3 miliarde de euro vor putea fi direcţionate chiar acolo unde este nevoie: pentru noi ventilatoare pulmonare şi echipamente de protecţie, pentru mai multe teste şi o asistenţă medicală mai bună acordată persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv celor din taberele de refugiaţi. Prin acest pachet financiar, pe care îl va vota astăzi Parlamentul, Europa îşi foloseşte toate resursele pe care le are la dispoziţie”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Preşedinta a continuat: „Pentru prima dată în istorie, am activat flexibilitatea integrală prevăzută în Pactul de stabilitate şi de creştere. Alături de măsurile îndrăzneţe luate de Banca Centrală Europeană, acest lucru oferă resurse fiscal-bugetare şi financiare fără precedent. Iar datorită deciziilor luate săptămâna trecută de miniştrii de finanţe din UE, alte 500 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru toţi cei care au nevoie de aceste fonduri. Avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei şi acesta trebuie instituit imediat. Avem un singur instrument în care toate statele membre au încredere, care este deja în vigoare şi poate produce rapid rezultate. Este transparent şi a trecut proba timpului ca instrument pentru coeziune, convergenţă şi investiţii. Acesta este bugetul european. Bugetul european va reprezenta baza redresării noastre”.

Ea a adăugat că următorul buget pe şapte ani „trebuie să fie diferit de ceea ce ne-am imaginat”: „Criza este simetrică, însă redresarea nu va fi simetrică. Virusul nu a fost singurul şoc care să ne fi afectat grav: şi şocul economic va fi resimţit cu violenţă. Unele regiuni se vor redresa, dar pentru altele va fi mai dificil. Prin urmare, coeziunea şi convergenţa vor fi mai importante ca niciodată”.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here