Ultima Ora

07:31 Coronavirus: Două vaccinuri ar putea fi autorizate în noiembrie, în Statele Unite

Societăţile americane Pfizer şi Moderna intenţionează să facă o cerere de autorizare a vaccinurilor lor contra Covid-19 până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite, ceea ce ar reprezenta un record absolut de viteză pentru dezvoltarea unui vaccin, la 9 luni după primul mort de coronavirus în ţară. Dar, eventuala lansare a vaccinării, până la Anul Nou, va fi prea limitată pentru a opri epidemia, care este la al treilea val în Statele Unite, relatează Le Figaro, citat de Rador.

Pfizer vrea să solicite autorizaţia pentru utilizarea vaccinului său până la sfârşitul lui noiembrie

Bilanţul oficial a depăşit, vineri, 8 milioane de cazuri, o cifră cu siguranţă mai mică decât realitatea, deoarece studiile de anticorpi au arătat că circa 10% din populaţia americană a fost infectată, ceea ce corespunde unui număr de circa 30 de milioane de locuitori.

Preşedintele american, Donald Trump, spera la un vaccin înaintea alegerilor din 3 noiembrie, dar industria a acceptat să aştepte câteva săptămâni în plus la cererea autorităţilor sanitare, pentru a detecta eventualele efecte secundare grave în rândurile zecilor de mii de participanţi la testele clinice. Testele trebuie să răspundă la două întrebări: vaccinul protejează? Este sigur? Albert Bourla, PDG al Pfizer, partener al societăţii germane BioNTech, a anunţat că ia în calcul dovezi de eficacitate până la sfârşitul lunii octombrie, dar va aştepta a treia săptămână din noiembrie pentru a depune la Agenţia medicamentelor (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă, „presupunând că datele vor fi pozitive”.

Moderna, o societate de biotehnologie, mizează pe 25 noiembrie. Rămâne de văzut cât timp le va lua experţilor FDA să studieze datele şi să dea sau nu aprobare şi pentru ce categorii de populaţie.

Guvernul pregăteşte, deja, imensul lanţ logistic ce va fi necesar pentru a lansa distribuirea primelor doze în următoarele 24 de ore de după autorizare. Vineri, responsabilii operaţiunii guvernamentale „Warp Speed” au anunţat un parteneriat cu reţelele de giganţi farmaceutici CVS şi Walgreens, pentru a administra vaccinurile în cele 50.000 de aziluri şi rezidenţe de vârstnici din ţară.

Oricum ar sta lucrurile, americanii nu trebuie să spere la o revenire iminentă la „normalitate”, a avertizat directorul Institutului de boli infecţioase, Anthony Fauci. Totul va depinde de eficacitatea vaccinurilor şi de acceptarea lor de către populaţie.

„Este posibil să nu putem reveni la cinematografele pline sau la stadioanele pline de spectatori decât după ce vor trece multe luni din 2021 sau chiar mai târziu”, a spus Fauci, vineri, într-o discuţie cu Universitatea Johns-Hopkins.

Comment here