Ultima Ora

07:28 6 centre regionale pentru depozitarea vaccinului anti-COVID. Caravane pentru persoanele greu deplasabile

Pe lângă Institutul Cantacuzino, care va fi centru principal de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, vor fi organizate și 6 centre regionale în spitale militare, care au capacitatea de a păstra vaccinul la o temperatură de minus 80 de grade, a afirmat, duminică seară, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade. Medicul Valeriu Gheorghiță a spus, duminică seară, la Digi 24, că Institutul Cantacuzino și 6 spitale militare din țară vor fi centrele în care va fi depozitat vaccinul anti-COVID, acestea având congelatoare cu o capacitate mare, care pot asigura păstrarea în condițiile cerute. El a precizat că producătorul acestui vaccin va asigura distribuția până la aeroport și că vaccinul rezistă o perioadă de 6 luni, ținut la minus 80 de grade, dar că trebuie epuizat cât mai rapid, pentru a permite apoi aprovizionarea cu noi doze.

“Aceste vaccinuri vin în multidoze cu 5-10 doze, deci trebuie să avem certitudinea că vom avea atâtea persoane pentru vaccinare, pentru că trebuie gestionat astfel încât să fie cât mai puțin irosit”, a afirmat medicul militar.

El a precizat că va fi făcută o planificare pentru vaccinarea cadrelor medicale. De asemenea, pentru celelalte categorii vaccinarea se va face cu programare prealabilă. Întrebat cine îi va vaccina pe oameni, în condițiile în care cadrele medicale sunt sub o presiune uriașă, Valeriu Gheorghiță a spus că vor fi echipe de vaccinare din care vor face parte medici de medicină școlară, medici rezidenți, studenți la Medicină, sub supravegherea unui medic specialist, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziție o situație cu personalul care poate fi implicat în această campanie.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a mai spus că vor fi înfiinţate şi centre mobile de vaccinare – caravane – care ar urma să asigure imunizarea persoanelor care sunt greu deplasabile sau a celor cu dizabilităţi.

“Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică”, a declarat specialistul, la Digi 24.

Comment here