Stirile ZileiTârgu-Jiu

Ministrul Muncii: Grupele de muncă, eliminate din 2035

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, din 2035, vor dispărea grupele speciale de muncă, iar, până atunci, va fi o perioadă tranzitorie în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”. Ea subliniază că recalcularea pensiilor nu îi va afecta pe cei care au lucrat în condiții speciale.

Ministrul Muncii susține că noua lege a pensiilor nu se aplică retroactiv privind condițiile speciale și deosebite de muncă.

„Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noștri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I și grupa II, sau condițiile speciale și deosebite, cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-și piardă dreptul”, a spus ministrul la Digi24.

Bucura-Oprescu susține că noua lege a pensiilor prevede o perioadă tranzitorie până în 2035, în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.

„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziție până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”, a afirmat ministrul Muncii.

Comments (2)

  1. Mineri si energeticieni

    In concluzie, o clasă politica lucidă și rațională la nivelul județului împreună cu sindicatele și federatiile reprezentative trebuie să lupte să mențină CEO și ce va rămâne din el cat mai mult timp, daca se poate și până în 2035, ținând cont și de ultimele date cu privire la reactoarele care nu sunt ceea ce se spune, că nu avem conductele la gaz cum declara dl. Sterian și că nu se va produce curând meu in turbine cu ciclu combinat in Gorj!
    Tot ce este angajat peste 40 de ani ar putea ieși la pensie ,iar cei peste 45 cu siguranță, iar în aproximativ 10 ani se pot aduce ,daca se dorește, sugicienti investitori care sa preia restul forței de muncă și să creeze noi locuri de munca că sa nu devina zona o bomba sociala!
    Trebuie interes și buna credinta!

  2. Ce se va intampla cu cei care lucreaza in subteran? Vor inchide minele hidrocentralele si metroul?

Comment here