Ultima Ora

07:24 Şefa CE, despre prețurile mai mari la energie: Avem de-a face cu un fenomen global

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, luni, la București, în contexul creșterii prețurilor la energie, că acest fenomen este unul global. Ea a explicat că furnizarea de gaze naturale este una dintre principalele probleme. Totodată, Von der Leyen a spus că energia regenerabilă este o componentă a acestor costuri, iar prețurile pentru sursele regenerabile s-au stabilizat și vor continua să scadă odată cu trecerea timpului.

„Suntem în curs de a analiza în primul rând motivul acestor creșteri de prețuri. Avem de-a face cu un fenomen global. Nu e un fenomen care afectează doar Europa, pentru că prețurile la gaze naturale cresc peste tot. De ce? Există mai multe componente. În primul rând, în timpul pandemiei și în timpul stării de urgență bineînțeles economia nu prea a crescut, iar cererea a scăzut drastic. Acum, vedem o creștere enormă în cererea de gaze naturale, în special în Asia. Asia reia pasul rapid și duce la creșterea prețurilor.

Ar mai fi o componentă, anume furnizorii nu reacționează destul de rapid. Mă bucur că prietenii norvegieni au spus că vor crește aprovizionarea pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru, să urmeze acest exemplu bun pe care îl dă Norvegia. Prețurile la energie nu includ doar prețul la gaze naturale, ci și energia din surse regenerabile. Aici avem o veste bună. Prețurile sunt stabile și în timp au scăzut. Investițiile în surse regenerabile de energie sunt calea de urmat. Ne ajută să fim independenți când vine vorba de importurile de gaze naturale și petrol și ne oferă o energie regenerabilă iar costurile scad în timp.

Săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului UE din Slovenia vom discuta acest subiect iar Comisia va veni cu propuneri ce se pot realiza pe plan european, ce putem face cu gospodăriile vulnerabile cu venituri mici sau cu firmele mici, cum putem să le ajutăm să facă față presiunii acestor prețuri la energie”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Comment here