Ultima Ora

07:23 Vizită de lucru la hidrocentralele de pe Jiu. „Energie curată pentru 85.000 de gospodării”

Finalizarea proiectului Bumbeşti-Livezeni va asigura injectarea în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a unei cantităţi de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodării şi care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica, remis, miercuri, AGERPRES.

Conform sursei citate, în perioada 28-30 aprilie, a avut loc o vizită de lucru şi discuţii cu autorităţile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie la Bumbeşti-Livezeni.

„În perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru, la amenajarea Hidroelectrica de la Bumbeşti Livezeni, acesta fiind însoţit de Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica, de Marius Grecu -Inginer Şef Uzină la Târgu-Jiu, precum şi de alţi reprezentanţi locali ai companiei. Cu prilejul evenimentului, la iniţiativa secretarului de stat Marius Negru, au fost invitaţi la discuţii reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în reemiterea autorizaţiei de construire pentru amenajarea hidroenergetică Bumbeşti-Livezeni, scopul demersului fiind acela de a pune în acord părţile implicate şi de a accelera procesul de autorizare. Au participat Cosmin Popescu, preşedinte Consiliul Judeţean Gorj, Alexandru Camui, arhitect şef Consiliul Judeţean Gorj, Marin Şerban, director al Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, Bogdan Lazie, director direcţia avizări DRDP Timişoara, Gheorghe Enache, consilier Ministerul Energiei, Nica Alexandru şi Lucian Raban – Reţele Banat”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că, în cazul proiectului AHE Bumbeşti – Livezeni, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în data de 14 decembrie 2017, recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă, deşi lucrările erau realizate deja în proporţie de circa 90%.

„Punerea în funcţiune a amenajării este astăzi posibilă în condiţiile declarării proiectului ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, printr-o hotărâre de guvern emisă în acest an. Finalizarea proiectului va asigura injectarea în SEN a unei cantităţi de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodării şi care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an”, se menţionează în comunicat.