Ultima Ora

07:23 Secretar de stat: Valul cinci va dura minim două luni

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, crede că valul cinci al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele, dar s-ar putea depăşi un milion de infectări în această perioadă. Pistol consideră că ”minim două luni” va dura valul cinci şi se fereşte să spună dacă în 2022 ieşim din pandemie, având în vedere posibilitatea virusului de a crea noi tulpini.

Adriana Pistol a fost întrebată, vineri seară, la Digi 24, dacă valul 5 va fi mai scurt şi a răspuns: ”Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”.

Pistol a precizat, însă, că în această perioadă s-ar putea depăşi un milion de infectări, însă totul depinde de respectarea tuturor măsurilor. Întrebată dacă 2022 va fi anul ieşirii din pandemie, Pistol a afirmat: ”Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini OMICRON mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”.

Până vineri seară, în România au fost confirmate 295 de cazuri de infectare cu OMICRON.

Comment here