Ultima Ora

07:22 Norvegia ridică majoritatea restricțiilor. ”Societatea poate să trăiască cu virusul”

Guvernul norvegian a anunțat, marți, încetarea majorității măsurilor sale anti-Covid, considerând că societatea poate și ar trebui să „trăiască cu virusul”, scrie AFP.

„Astăzi am ajuns în sfârșit la punctul în care putem elimina multe dintre măsurile sanitare cu care a trebuit să trăim în această iarnă”, a declarat premierul Jonas Gahr Støre într-o conferință de presă.

Chiar dacă varianta Omicron a provocat un focar de infecții, aceasta nu se traduce printr-o creștere a spitalizărilor pentru forme grave de boală într-o țară în care majoritatea populației este vaccinată.

„Va trebui să trăim cu un nivel ridicat de infecții, putem trăi cu un nivel ridicat de infecții”, a adăugat Støre.

Restricțiile privind vânzarea alcoolului în baruri și restaurante vor fi ridicate parțial, servirea nu se face peste ora 23:30. Telemunca nu va mai fi obligatorie, dispare plafonul recomandat de invitați care pot fi primiți acasă, la fel și numărul de spectatori pentru evenimentele sportive. Nu mai este nevoie de testare la graniță pentru a intra în Norvegia și nici să se respecte carantină în cazul contaminării unei rude – dar se recomandă un test zilnic timp de cinci zile – iar perioada de izolare la o persoană infectată este de șase zile. Cu toate acestea, rămân anumite restricții pentru a evita infectarea masivă simultană a populației și pentru a permite societății să funcționeze în continuare.

Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică (FHI), 3 până la 4 milioane de norvegieni, dintr-o populație de 5,4 milioane, ar fi putut fi infectați până în vară.

Comment here