Ultima Ora

07:22 Legea, dată de 7 luni. Lucrările la hidrocentralele de pe Jiu n-au fost reluate. Ce spune Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Târgu-Jiu, că la Hidroelectrica s-ar face demersuri pentru reluarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu. Deputatul Mihai Weber a afirmat că ar fi chestiune de zile până când CCR se va pronunţa privind sesizarea USR pe această lege.

„În acest moment, am înţeles că la Hidroelectrica se încearcă continuarea lucrărilor. Cu adevărat mă aşteptam ca ritmul să fie mai alert. De ce am făcut o lege specială pentru aceste hidrocentrale? Pentru că au un grad de 80-90% de realizare. A fost o aberaţie că au fost trecute în Natura 2000, dar în lege am specificat foarte clar ce trebuie făcut pentru a respecta şi cerinţele de mediu” a declarat Ciolacu.

Parlamentul României a votat, în luna martie, legea care permite ca limitele ariilor naturale să fie modificate, pentru a putea fi finalizate hidrocentralele a căror construcţie a fost abandonată din cauza normelor europene de protecţie a mediului şi a modificărilor legislative ulterioare privind delimitarea zonelor protejate.

Lucrările au început în 2004 şi au fost blocate la sfârşitul anului 2017, ca urmare a unei sentinţe a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus anularea autorizaţiei de construire. După începerea investiţiei hidroenergetice, zona Defileului Jiului a fost declarată arie naturală protejată (sit Natura 2000). În baza noului statut, organizaţiile de mediu au contestat autorizaţiile emise şi au avut câştig de cauză, deşi investiţia era aproape de finalizare. 

Cele două hidrocentrale, de la Dumitra (judeţul Hunedoara) şi Bumbeşti Jiu, ar fi avut o capacitate de producţie de 60 MW, care ar putea asigura alimentarea cu energie electrică a aproximativ 100.000 de locuinţe. Investiţia este realizată în proporţie de 90%, fondurile cheltuite până acum depăşind 170 milioane de euro.

Comment here