Ultima Ora

07:22 Ciucă: Soluţia optimă pentru accelerarea procesului de eliminare a cărbunelui este utilizarea gazului natural

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în mesajul transmis în cadrul Conferinţei Internaţionale a Gazului din România, că guvernul pe care îl conduce şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate în regiune, şi că vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum, arată news.ro.

Premierul a menţionat că ”Guvernul României se concentrează în egală măsură şi asupra viziunii de dezvoltare pe termen lung a sistemului energetic naţional, în acord cu politicile europene”.

”Procesul de tranziţie energetică trebuie să genereze un sistem energetic robust, modern, bazat pe extinderea şi implementarea rapidă a tuturor tehnologiilor disponibile şi inovatoare. Generăm, astfel, oportunităţi de creştere a securităţii energetice, de susţinere a dezvoltării economice, de incluziune socială şi de creare a cât mai multor locuri de muncă. Majoritatea modelelor de bune practici arată că soluţia optimă pentru accelerarea procesului de eliminare a cărbunelui este utilizarea gazului natural, iar prin creşterea treptată a ponderii gazelor regenerabile se poate realiza neutralitatea climatică până în anul 2050”, a afirmat şeful Executivului.

Mai mult, spune premierul, ”gazul natural este considerat atât o opţiune viabilă pentru a asigura tranziţia verde, cât şi, similar energiei nucleare, pe care o încurajăm, o resursă vitală pentru echilibrarea reţelei electrice”.

”Pe măsură ce contribuţia energiei regenerabile va creşte în conformitate cu ţintele propuse prin pachetul legislativ Fit for 55, priorităţile Guvernului se concentrează asupra investiţiilor necesare pentru creşterea contribuţiei energiei regenerabile în mix-ul energetic. Avem datoria morală faţă de generaţiile viitoare de a asigura pârghiile necesare dezvoltării economice a României şi bunăstarea cetăţenilor noştri, prin politici economice care să protejeze mediul”, a arătat premierul Ciucă. 

Comment here