Ultima Ora

07:21 Restructurarea CE Oltenia. Guvernul trebuie să acorde un ajutor de stat total de 1,33 miliarde de euro

Complexul Energetic Oltenia a publicat, pe site-ul companiei, un rezumat al planului de restructurare.

Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat total de circa 1,33 miliarde de euro. Astfel, pe lângă cele 252 de milioane de euro, bani care au fost deja plătiți de stat pentru ca societatea să își poată achita certificatele de CO2 aferente producției de anul trecut, care au fost ajutor de salvare, compania ar mai urma să primească de la stat un ajutor de restructurare, de 1,076 miliarde de euro. În plus, pe lângă acești bani, societatea speră să se califice pentru a primi 711 milioane de euro din Fondul de Modernizare, pentru proiectele depuse, care vizează în principal construcția parcurilor fotovoltaice și construirea grupurilor pe gaze, care să înlocuiască unele din grupurile pe cărbune, care vor fi închise, notează e-nergia.ro.

Miliardul de euro ar trebui să acopere plata certificatelor emisii în anii ce vin, fără de care restructurarea nu poate reuși.  

“Ținând cont de faptul că în perioada 2012 – 2019, CE Oltenia a înregistrat pierderi în 5 din cei 8 ani (anii 2014, 2015, 2016, 2018 și 2019), în urma modelării cifrelor, fără o contribuție din partea statului, societatea nu ar putea susține un plan de decarbonare și implicit nu va putea atinge obiectivele organizației. Conform cifrelor rezultate din analiză, fără un ajutor de restructurare în special pentru cheltuielile pentru certificatele CO2, Complexul Energetic Oltenia va rămâne pe pierdere, nereușind sa suporte sub actualul model de afacere susținerea întregii activități”.

“În situația aprobării ajutorului de restructurare, planul de afaceri al societății arată că:

-Începând cu anul 2026 compania să înregistreze un flux de numerar anual pozitiv pentru perioada 2026- 2030;

-Pe perioada restructurării, 2021-2025, investițiile în activele existente vor genera reduceri anuale de cheltuieli operaționale.

-Începând cu 2026, compania își va asigura viabilitatea economică pe termen lung, cu o remunerare adecvată a capitalurilor folosite, în linie cu industria”, se arată în prezentare.

Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități și a fost trimis deja Comisiei Europene. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție, cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni, cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Planul de restructurare AICI: https://www.ceoltenia.ro/documente/Transparenta/Plan%20restructurare%20CEO.pdf

Comment here