Ultima Ora

07:21 OMS recomandă continuarea imunizării cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat, miercuri, că imunizările cu vaccinul împotriva Covid-19, realizat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, trebuie să continue, în timp ce organizaţia efectuează o evaluare a siguranţei acestuia, transmite CNBC.

Cele mai recente recomandări din partea organismului global de sănătate publică vin după ce o serie de ţări europene au anunţat că vor suspenda utilizarea vaccinului, din cauza îngrijorării că ar putea fi legat de cazurile raportate de aparişie a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Comitetul consultativ al OMS pentru siguranţa vaccinurilor a examinat datele disponibile cu privire la vaccin. Miercuri, OMS a emis un comunicat în care afirmă că ”vaccinarea împotriva Covid-19 nu va reduce bolile sau decesele din alte cauze”.

”Se ştie că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global ”, afirmă OMS.

Potrivit organizaţiei, deşi este o procedură de rutină pentru ţări să semnaleze potenţiale evenimente adverse după imunizare, în special în campaniile de vaccinare în masă, ”acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea în sine”. Cu toate acestea, ”este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcţionează şi că există controale eficiente”.

 OMS este în legătură permanentă cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi cu autorităţile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informaţii despre siguranţa vaccinului Covid-19, a adăugat comunicatul. OMS arată că va comunica imediat concluziile către public odată ce evaluarea sa va fi finalizată.

“În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile sale şi recomandă continuarea vaccinărilor”, adăugă comunicatul.

Suedia, Lituania şi Letonia au devenit, marţi, ultimele ţări care au suspendat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca din cauză îngrijorărilor privind cheagurile de sânge, urmând exemplul Germaniei, Franţei, Spaniei, Italiei şi Irlandei, printre alte naţiuni europene.

Comment here