Ultima Ora

07:19 Liderii Coaliţiei ar fi decis calendarul alegerilor din 2024

Liderii PSD și PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar, în noiembrie, alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Conform surselor citate, PSD și PNL nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, ci fiecare formațiune va avea candidați, în marea majoritate a cazurilor, pe funcțiile pe care le deține deja, restul, unde USR sau PMP au funcții publice, urmând să fie împărțite și să candideze fie PSD, fie PNL, în funcție de negocierile punctuale.

Candidatul la prezidențiale ar putea fi stabilit după alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca premierul să fie dat de partidul care nu va deține candidatura pentru funcția de Președinte al României.

Liderii coaliției PSD-PNL își negociază şi sfera de influență la nivel local și încearcă să contureze o strategie comună privind calendarul alegerilor din 2024. Astfel, PSD și PNL discută zilele acestea în cerc restrâns despre împărțirea candidaturilor la nivel pe primării și consilii județene. PNL ar fi dispus să ofere social-democraților candidatura la Capitală, dar și susținere pentru o parte din primăriile reședință de județ.

Comment here