Ultima Ora

07:19 Cum va arăta metroul de la Cluj Napoca

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, luni, că a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru viitorul metrou. Investiția se ridică la peste 2 miliarde de euro, iar lucrările ar urma să fie finalizate în 10 ani.

Linia de metrou va avea o lungime de 21,03 kilometri și 19 stații, studiul recomandând traseul Floreşti – Piaţa Unirii – Piaţa Mărăşti – Muncii / Europa Unită – Depou Sopor. Investiția se ridică la 2.052.196.984 euro, iar finanţarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: PNRR, POIM, alocări de la bugetele naţionale şi locale, dar şi alte surse de finanţare identificate pe parcurs. Potrivit studiului, durata lucrărilor este de 128 de luni, potrivit mesajului postat pe Facebook de edil.

Ca și metroul din Capitală, cel clujean va avea nevoie de subvenţii masive. Comparativ cu cea acordată metroului bucureștean de Ministerul Transporturilor, suma este însă de cel puţin zece ori mai mică. În plus, banii nu vor veni de la minister, ci din bugetul local.

„Niciun metrou din lumea asta nu e rentabil financiar. Le-ar face privaţii dacă ar fi aşa, dar sunt solide economic şi nepoluante. Dacă ar aduce bani, le-ar face privaţii. Aşa e şi la Bucureşti, şi la Londra, peste tot e nevoie de subvenţii. Se pare că subvenţia pentru metrou ar fi de 12-13 milioane de euro, ca să menţinem preţul de astăzi al biletelor. Eu nu am mers mai departe cu acest proiect, pâna ce n-am avut părerile specialiştilor”, a declarat primarul Emil Boc, în şedinţa Consiliului Local Cluj.

Față de studiul de prefezabilitate realizat în toamna anului trecut, în proiectul aprobat luni, linia de metrou va fi mai lungă. În 2020, primarul anunța că linia va avea 14,4 km, 14 stații și o valoare de 986 de milioane de euro. Trenurile de metrou vor fi prevăzute cu tehnologie fără mecanic „driverless” ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord. Proiectarea preliminară va dura 18 luni, proceduri de licitaţie – 14 luni, proiectare şi execuţie lucrări, inclusiv achiziţie material rulant- 96 de luni.

Comment here